Myślałam, że po Tajlandii już mnie w Azji nie czeka żadne kolejne kulinarne NAJ. A tymczasem banalnie prosta, bardzo pikantna i aromatyczna tradycyjna laotańska potrawa Larb (znana również jako Laap, Laap czy Lap) niespodziewanie wskoczyła do czołówki moich ulubionych azjatyckich potraw. Larb to pikantna sałatka z mielonego mięsa (dowolnego: kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, kaczki czy ryby; mięso można też zastąpić grzybami) z dominującym smakiem świeżej mięty. Podawana zarówno na ciepło jak i na zimno, z mięsem smażonym lub surowym, jako przystawka lub z kleistym ryżem jako danie główne. Macie ochotę na odrobinę Laosu w swojej kuchni? Zapraszam!
Rozgrzej na wooku łyżkę oleju, dodaj drobno posiekane/zmielone mięso (lub grzyby) i smaż na dużym ogniu. Po 5 minutach dodaj cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż dalej przez 3 minuty. Sok z limonki wymieszaj z sosem ostrygowym, rybnym i brązowym cukrem i dodaj do podsmażonego mięsa. Smaż jeszcze minutę, następnie zdejmij z ognia, dodaj świeżą miętę i kolendrę i dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco z kleistym ryżem lub na zimno jako przystawkę.
Smacznego!
Po więcej egzotycznych przepisów zajrzyj do działu SMACZNIE.
Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!
Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.
Anna Waniewska
2 lutego 2016Moje ulubione Laodanie
Pojechana
2 lutego 2016Moje też :-)
Marta Skowrońska
2 lutego 2016Muszę koniecznie spróbować :)
Pojechana
2 lutego 2016Koniecznie, jest naprawdę smaczne :-)
Filip Tu
2 lutego 2016Chwilę temu uczyłem się ją robić na (nomen omen bardzo dobrym) kursie gotowania w Luang Prabang. Faktycznie jest świetna i jak dla mnie mocno przebiła som tam ;).
Where is Juli
2 lutego 2016Pysznie! Będę robić w ramach moich 52 nowych rzeczy w roku :)
Pojechana
2 lutego 2016Smacznego :-)
Aleksandra Dahai
2 lutego 2016W Tajlandii larp lub laap tez jest popularny
Magdalena Su
2 lutego 2016Uuuh to ta potrawa zniechęcila mnie do kuchni Laosu :) nie moje przyprawy chyba..
Karina
5 lutego 2016Inspirujące :)