Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni chińskiej. Jest ciemnozielona, o mięsistych białych łodygach (najsmaczniejsza, chrupka część) zebranych w rozetach, o delikatnie gorzkawym smaku. Jest soczysta, smaczna i bardzo zdrowa, stanowi źródło żelaza, magnezu, sodu, potasu, wapnia, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.
Nie znałam jej przed przyjazdem do Chin, ale moi polscy szpiedzy donoszą, że można ją kupić w krajowych sklepach. Chińczycy używają jej zarówno jako dodatek do zup, duszonych mięs i warzyw, jak i smażoną lub gotowaną przystawkę. Ja najbardziej lubię Pak Choi z wooka podawaną jako dodatek do obiadu- prostą w przygotowaniu i niezwykle smaczną. Zresztą, przekonajcie się sami, oto przepis (składniki na 2 osoby):
4 kapusty pak choi (kapusta bardzo się kurczy pod wpływem temperatury
2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (jak duży zależy od osobistych upodobań)
oliwa do smażenia (lub olej sezamowy)
sos sojowy
pół łyżeczki suszonej chili
pół łyżeczki brązowego cukru
garść ziaren sezamu
Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!
Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.
Ania
6 września 2013Witaj.
Wpadłam do Ciebie i mi się spodobało. Będę zatem regularnym gościem.
Pak choi jest bardzo powszechne również na Jamajce, to dzięki chińskim przybyszom.
Jamajska kuchnia to mieszanka wpływów wielu kultur (brytyjska, portugalska, chińska, indyjska; podobno jamajscy Chińczycy pochodzą z regionu kantońskiego choć obecnie sporo jest na wyspie świeżych migrantów tzw. mainland China).
Nazwa pak choi jest przez Jamajczyków często przekręcana i powstają wersje: pap choi, pak chou.
Pak choi jada się jako zielony duszony dodatek do śniadań.
W licznych restauracjach/restauracyjkach chinskich pak choi pływa w chińskich zupkach.
Jamajczycy lubią chińszczyznę. Podejrzewam, że chińscy kucharze przystosowali swoje przepisy do upodobań jamajskich, bo musi być przede wszystkim dużo, raczej tłusto i ostro. Na stołach chińskich restauracji zawsze jest flakonik z sosem sojowym, w którym pływa posiekana drobno ostra papryczka Scotch Bonnet, którym to roztworem mozna spryskac potrawę.
Pozdrawiam
Ania
Karolina
13 października 2014Dostałam przypadkiem 3 kapusty Pak Choi i szukając sposobu na ich przyrządzenie dotarłam tutaj. Kapusta wg powyższego przepisu jest przepyszna, troszkę mi się jedynie chili sypnęło za dużo ;) Dziękuję!
viola
5 grudnia 2014Dokładnie Pak Choi jest pycha!Najlepiej smakuje z ostrymi sosami..chili jest idealne!!
NefMM
8 grudnia 2014Pychotka, a wszystkim, którzy mają problemy z zakupem polecam uprawę w przydomowym ogródku – skuteczność potwierdzona doświadczalnie:)
Twoje imię*
31 grudnia 2014a ja dziś kupiłam za 2.99 3 sztuki w Biedrace a kraj pochodzenia to Hiszpania Polecam
Robson
9 czerwca 2015a ja ją uprawiam na działce ;)
ted
27 stycznia 2017https://www.youtube.com/watch?v=UP5y_FFzxl4 tutaj zrobiona po mistrzowsku
Ak
8 kwietnia 2017Kupiłam te kapustke w lidlu, bo mi sie spodobała. Skorzystałam z Twojego przepisu, Wszystkim domownikom smakowała :)
Katarzyna
13 kwietnia 2017Ja również zrobiłam z Twojego przepisu kapustę. Super!! Bardzo mi smakowała!
Ola
6 maja 2017Jakie to pyszne! Troche chyba przesadzilam z chili, ale tak poza tym to wyszlo boskie ☺
Beata
7 czerwca 2017.:)
Ewa Bruzi
22 lutego 2019Kupiłam Pak choi i przyrządziłam wg podanego przepisu sałatkę z: ugotowana kasza bulgur, duszona kapusta pak choi na maśle. Miałam dodać surową czerwoną i żółtą paprykę, czerwoną cebulę, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Tą sałatkę w całości zrobiłam – na ciepło, czyli wszystkie warzywa udusiłam na masełku al dente i połączyłam z kaszą bulgur Pyszne, spróbujcie.