Pisałam już wielokrotnie, że Chińczycy uwielbiają jajka. Jeśli wytężysz wyobraźnię by wymyślić jakieś nietypowe danie z jajkiem, możesz być pewni, że… ONI JUŻ TO JEDZĄ! Chińczycy budyń we wszystkim dobrze znanych babeczkach zastępują jajeczną masą (smak można opisać jako mix budyniu z jajkiem sadzonym), żółtko uśmiecha się do nas podstępnie z księżycowych ciasteczek, przeróżnej maści makarony z wooka są z reguły okraszone rozbełtanym jajem a wersja na twardo pływa w niemal każdym rosole. W sklepach spożywczych przy kasie, w miejscu gdzie przyzwyczajeni jesteśmy sięgać po gumy do żucia i cukierki, stoją gary z herbacianymi (zwanymi też marmurkowymi) jajkami, które swoją nazwę, smak i ciemny kolor zawdzięczają procesowi gotowania w roztworze sosu sojowego i zielonej herbaty.
Na szczęście po jajka herbaciane nie trzeba jechać aż do Azji, bez większego kłopotu można je przyrządzić w każdym domu:
– gotuj jajka w wodzie na wolnym ogniu przez 2-3 minuty,
– obtłucz delikatnie ich skorupkę,
– dodaj sos sojowy, liście herbaty, odrobinę soli i cukru, anyż, goździki, cynamon, czerwony pieprz i ewentualnie skórkę pomarańczy, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez… 3 godziny.
– następnie wcinaj ze smakiem zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego!
Nie chcesz przegapić żadnego wpisu? Kliknij TU i zapisz się do newslettera!
Podoba Ci się? Podaj dalej! Twoja rekomendacja bardzo mnie ucieszy.
liteuka
23 kwietnia 2015Kurde, nie spróbowałam tego bo myślałam, że będzie mega ostre :/